Zgodovina kluba

Košarkarsko igro so na Kočevskem prvič videli med drugo svetovno vojno, ko so italijanski vojaki postavili zasilen koš in igrali “košarko”. Domačini so to igro videli prvič in seveda niso vedeli za kaj gre. Po končani vojni sta se v Kočevju igrala le nogomet in odbojka, košarka pa se je uveljavila šele po letu 1952, ko se je s študija v Beogradu vrnil prof. Šaša Bižal, ki je iz “DIFA” prinesel znanje in pravila košarkarske igre. V letu 1952 so se pričela dela pri izgradnji in dokončni ureditvi igrišč za tenis, odbojko, košarko ter atletskega stadiona. V letu 1953 so takratni športni navdušenci dogradili pravo košarkarsko igrišče nasuto z lešem, z železnima konstrukcijama za koše in seveda z lesenima tablama. Leta 1955 je KZ Slovenije v Kočevju organizirala tečaj za izbrane slovenske košarkarje. Tečaj so vodili prof. Aca Nikolić, prof. Alfons Ledinek in prof. Drago Stepinšek.

Po tem tečaju je zanimanje za košarko v Kočevju naraslo. V arhivih TVD Partizan Kočevje kmalu zatem zasledimo novico o prvi uradno odigrani košarkarski tekmi med Kočevjem in Vrhniko. Ob dogovorjenem času Vrhničanov ni bilo na igrišču, zato so domačini, Kočevci, tekmo dobili brez borbe. Vrhničani so kasneje prišli in odigrali prijateljsko tekmo. Zmagali so domačini z rezultatom 62:51. Kasneje so kočevski košarkarji odigrali tekmo z Novim mestom v gosteh in igrali neodločeno 57:57. Na prvem festivalu telesne kulture v Ljubljani leta 1957 so kočevski košarkarji dosegli 3. mesto med ekipami društev Partizana.

Prvi košarkarski turnir je bil odigran v Kočevju avgusta 1957. Sodelovale so ekipe KK Ljubljana, KK Odred Ljubljana, KK Svoboda Ljubljana, KK Novo mesto, Partizan Domžale ter domačini. Po teh prvih začetkih in uspehih se je v Kočevju začela košarka počasi razvijati, vendar pa kvalitete atletike, namiznega tenisa in odbojke ni dosegla. V celotnem obdobju od začetka pa do danes so se venomer našli navdušenci, ki so košarko ohranjali in jo načrtno razvijali. Menjavale so se generacije košarkarjev in trenerjev. Na samem začetku se je z vzgojo mladih košarkarjev ukvarjal Janez Stropnik, od 1960. leta dalje pa ing. Tone Prelesnik. Leta 1968 pa je vadbo košarkarskih sekcij prevzel Cveto Arko. Pri trenerskem delu so občasno pomagali tudi drugi, vendar so pri tem delu premalo časa vztrajali.

Uspehi, ki so jih kočevski košarkarji dosegli:

1971 prvo mesto pionirjev v ljubljanski tekmovalni skupnosti
1971 nastop mladincev na državnem prvenstvu v Karlovcu
1972 nastop mladincev na državnem prvenstvu v Zagrebu
1972 5. mesto pionirjev na pionirskem festivalu (PF)
1975 2. mesto pionirjev na PF
1975 1. mesto pionirjev na PF
1975 1. mesto pionirjev na PF
1979 7. mesto kadetov v SRS
1981 uvrstitev članov v 1. slovensko košarkarsko ligo
1985 8. do 12. mesto pionirjev na PF
1985 četrtfinale (PF) pionirji in pionirke
1985 četrtfinale (PF) pionirji in pionirke
1985 8. do 12. mesto pionirk in pionirjev na PF
1985 8. do 12. mesto pionirk na PF
2001 8. mesto veteranov na 6. Svetovnem prvenstvu za veterane v Ljubljani
2003 8. mesto veteranov na 7. Svetovnem prvenstvu za veterane v ZDA

Kočevski košarkarji se radi spomnimo dveh zanimivih dogodkov, in sicer edinstvenega rezultata v košarki na prvenstveni tekmi med KK Moste in TVD Partizan, 0:111 za Kočevje. Tekma se je odigrala leta 1968 v Ljubljani. Za Kočevje so igrali: Papež, Štemberger, Dekleva, Strle, Pongračič, Zamida, Bižal, Vukelja, Dejak in Simičič.

7

Članska vrsta iz leta 1971

Leta 1971 pa so kočevski mladinci kar dvakrat premagali dotlej nepremagano moštvo KK Slovana, ki je v tem letu osvojilo naslov državnih prvakov med mladinci. Za ekipo Slovana so igrali: Volaj, Papič, Zalokar, Usenik in drugi, za Kočevje pa: Papež, Štemberger, Dekleva, Popovič, Strle, Vukelja, Gergar, Pongračič, Henigman, Smola, Zamida in Dejak.

V letu 1976 se je košarkarska sekcija TVD Partizan preimenovala v KK Kočevje.

Največji problem kočevske košarke v začetnih letih je bila prevelika geografska odmaknjenost od košarkarskih središč, odhajanje mladih na šolanje v Ljubljano ter nenehno pomanjkanje strokovnih kadrov. V 70 letih so v trenerskih vrstah sodelovali: Milan Kajtna, Slavko Urbič, Roman Papež, Franc Štemberger, Jule Rupnik, Dušan Smola, Tone Kersnič, Tone Malnar, Dušan Henigman, Savo Vovk. Od leta 1983 so za košarko v Kočevju skrbeli Dušan Henigman, Brane Dekleva in Sašo Stefanišin. Ko je članska ekipa Kočevja izpadla iz 1. slovenske košarkarske lige, se v klubu vzgajajo mlade vrste, ki pa še nišo dosegle svojih predhodnikov. Ob mrtvilu članske vrste pa je uspešno in aktivno delovala veteranska ekipa. V letu 1984 so od desetih tekem izgubili le dve.

Veterani košarkarji so se leta 1986 pomerili v nogometu z Zlato selekcijo in izgubili tekmo s 6:3. Kar 2000 gledalcev na stadionu v Gaju pa ni navdušila le tekma, ampak tudi atraktiven program. Ves izkupiček od vstopnine je šel v blagajno društva paraplegikov Slovenije. Vseskozi Košarkarski klub ne skrbi samo za tekmovalni šport, ampak tudi za rekreacijo. Do 1990 leta je vsako leto organiziral sindikalno prvenstvo ter občinsko košarkarsko ligo v kateri je bilo vključenih ogromno mladih in starih košarkarjev.

V osemdesetih letih je delovala solidna ženska košarkarska ekipa, ki je igrala v drugi republiški ligi. Odmeven rezultat je dosegla v pokalnem tekmovanju leta 1971 z uvrstitvijo med osem najboljših v Sloveniji. Takrat sta žensko ekipo vodil Branko Dekleva za njim pa Borut Hočevar.

8

Članska vrsta iz leta 1983

Največji uspeh je kočevska košarka dosegla leta 1981 z uvrstitvijo članske ekipe v 1. slovensko ligo. Trener Cveto Arko je v moštvo pripeljal mlade igralce, ki so se nekaj let pred tem izkazali z dvema naslovoma pionirskih prvakov Slovenije. Žal je kočevska vrsta igrala samo eno sezono med najboljšimi. Ekipo je nato prevzel Papež Roman ter nato Branko Dekleva. V 90 letih je ekipa igrala v drugi slovenski ligi brez vidnejših rezultatov. Po reorganizaciji lige so nato Kočevarji nekaj sezon igrali tudi v tretji slovenski ligi.

V sezoni 1991/1992 pa je bil opazen ponoven vzpon članske ekipe z uvrstitvijo v drugo ligo s trenerjem Dušanom Henigmanom.

4

V sezoni 1991/1992 pa je bil opazen ponoven vzpon članske ekipe z uvrstitvijo v drugo ligo s trenerjem Dušanom Henigmanom.

Stojijo: Henigman Dušan, Smole Tomaž Selan Miro, Stefanišin Miro, Antunovič Predrag, Kozina Robert, Lušin Severin, Papež Silvo, čepijo:Pogorelec Tomaž, Stefanišin Sašo, Šercer Primož, Polovič Sašo ter Šercer Andrej.

Ta ekipa je uspešno igrala v 2. slovenski ligi vse do leta 2000, ko je prišlo do zamenjave generacije. Trenersko delo je prevzel Papež Roman.

Vseskozi se je dobro delalo z mlajšimi skupinami, kljub pomanjkanju vadbenih terminov zaradi dvoizmenskega pouka v kočevskih osnovnih šolah.

Po letu 2000 za mlade v košarkarskem klubu skrbijo Papež Roman, Janež Ciril, Henigman Dušan in Franc Štemberger. Na osnovnih šolah pa Branko Dekleva, Blažič Jure, Pohar Bojan ter Valda Franc.

Košarkarski klub se je v po letu 2000 srečeval z velikimi denarnimi težavami, zaradi le teh so morali v sezoni 2003/2004 prestopili v 3. slovensko ligo. Prišlo je ponovno do popolne zamenjave generacije, saj je v člansko ekipo vključila zelo obetajoča mladinska ekipa. V tem obdobju je zaznati tudi zelo dobro delo z mladimi selekcijami, saj so v pogonu delovale vse starostne skupine.

Člansko ekipo Kočevja v sezoni 2003/2004 sestavljajo: Miklič Uroš, Vidmar Gregor, Malnar Simon, Vereš Gorazd, Podkoritnik Simon, Hrovat Rok, Štajduhar Rok, Gligič Denis, Šegina Danijel, Oražem Luka, Lipovec Uroš, Mohar Damjan, Kojanovič Dragan. Za ekipo skrbi trener Henigman Dušan.

5

Nepopolna članska ekipa v sezoni 2003/2004

Odlične rezultate v zadnjem desetletju dosega kočevska veteranska ekipa, ki igra vidno vlogo na domačih in mednarodnih turnirjih. V starostni kategoriji +45 let je nastopala na mednarodnem prizorišču kot selekcija Slovenije. Na zadnjih dveh svetovnih veteranskih prvenstvih v Ljubljani in v Orlandu v ZDA so obakrat osvojili osmo mesto in se enakovredno kosali z najboljšimi reprezentancami sveta. V letu 2005 pa so že tretjič zastopali Slovenijo na 8. Svetovnem veteranskem prvenstvu v Novi Zelendiji.

6

Slovenija +45 – Kočevje

Stojijo: Kahvedžić Abdulah (Celje), Gergar Marjan (Kočevje), Lovše Milko (Maribor), Osterman Martin (Domžale), Medved Franci (Ljubljana), Grdešič Silvo (Črnomelj), trener Štrucl Igor (Črnomelj)

Čepijo: Malnar Anton (Kočevje), Ambrožič Bogdan (Kočevje), Papež Roman (Kočevje), Pongračič Vojko (Ljubljana), Branko Dekleva (Kočevje) ter Jovo Čokorilo (Kočevje)